Действията на полицията в Пазарджик са напълно законни, това заявиха от Обастната дирекция на МВР в Пазарджик в позиция, изпратена до медии. Причината за изявлението е изказване на лидера на АБВ Румен Петков, който обвини органите на реда в превишаване на павомощията и дори поиска оставки.

Публикуваме и писмото без редакторска намеса:

"Уважаеми представители на регионалните и местни медии,

По повод на продължаващи твърдения от представители на политическа партия за незаконосъобразни действия на полицията спрямо представител на местната власт в Стрелча, считаме за наш дълг да заявим позицията ни на държавна институция, която е призвана и задължена да съблюдава спазването на законите и да работи в името на гражданите.

По въпросния случай служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик са извършили действия по проверка на сигнал от гражданин – работещ в общинската администрация, който е потърпевш от определени действия спрямо него. Всички дейности на полицейските органи по казуса преди да бъдат реализирани са съгласувани с компетентната прокуратура.

Няма и не е имало практика в ОДМВР-Пазарджик, когато се извършват оперативни или процесуални действия, в това число и проверки да се информират предварително медиите. По време на проверката в сградата на общинската администрация граждани на Стрелча бяха подали информация към регионални и национални медии за случващото се. Поради този факт бе породен големия медиен и обществен интерес към случая.

Докато е извършвана проверката е разпоредено създаването на такава организация, че да не се прекъсва процеса по предоставяне на административни услуги на гражданите. Не отговарят на истината твърденията, че на мястото е имало „20 полицаи от икономическа полиция“, тъй като секторът „Противодействие на икономическата престъпност“ няма в своя щат толкова служители.

След приключване на действията всички резултати са събрани, обобщени, анализирани и незабавно докладвани от разследващ полицай на прокурор от Районната прокуратура в Панагюрище. По случая е образувано досъдебно производство.

Всички действия на полицейските структури от ОДМВР-Пазарджик са продиктувани само и единствено от задължението ни да защитаваме обществения интерес, правата на гражданите и прилагане на законите действащи в страната ни.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик".