Дефицит от 350 млн. лева очаква финансовото министерство за месец май, показва информацията за текущото изпълнение на бюджета, предоставяна от ведомството на Владислав Горанов. Дефицитът е на месечна база, което означава, че през конкретния период са събрани по-малко средства, отколкото са изразходвани.


Освен за май, от МФ очакват и през следващите няколко месеца хазната да е на минус на месечна база, което представлява ефект от спада на икономическата активност заради Covid-19. Очакванията са за намалени постъпления от косвени данъци. Също така вече се чувстват ефектите от облекченията за бизнеса да отложи плащанията на корпоративния данък.

Към края на април във фискалния резерв има 11 милиарда лева. Средствата в него нарастват спрямо март, но през месеца беше поет дълг на вътрешния пазар за общо 400 милиона лева. 

Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към май 2020 г. се свиват с 1,46 млрд. лева, докато постъпленията от помощи нарастват с 360,2 млн. лева.

Забавянето в приходите се дължи от една страна на удължаването на срокове по Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данък върху доходите на физическите лица и Закона за местни данъци и такси със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на НС от 13 март 2020 година. От друга страна забавянето на приходите се дължи на негативните ефекти върху постъпленията при повечето основни данъци и осигурителни вноски от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на Covid-19.