Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев прогнозира грипна епидемия в края на януари и началото на февруари 2015 година. По думите му, епидемията тази година едва ли ще се размине, защото през последните години в България, а и в Европа винаги са възниквали епидемии.

"Кога точно и колко интензивна ще бъде, не може да се предрече предварително, тъй като грипния вирус е много променлив”, коментира пред агенция фокус д-р Кунчев.

„Клиничната картина на грипа е общо взето позната. За разлика от другите респираторни инфекции, при него по-водеща е не хремата, а общото състояние на организма, което е увредено. Човек се чувства доста отпаднал, със силно главоболие, висока температура и едва по-нататък се появяват кашлица, запушен нос, хрема и т.н. Не е трудно да се разпознае, още повече, че когато започне вълната, тя обхваща бързо много хора и по това време общо взето грипният вирус доминира”, обясни д-р Кунчев.

„Засега в Европа все още сме в навечерието на епидемията, няма значително повишаване, но има увеличаване на броя на положителните проби. Първо в световен мащаб, в Северното полукълбо в последната седмица на 2014 г. те преминаха прага от 10%, който се счита за показателен за начало на епидемия. Достигнаха 13%”, допълни д-р Кунчев.

По думите му, поне до средата на януари няма да има реалистични данни за картината. „Това е така, тъй като по време на празниците попадаме в информационно и статистическо затъмнение. Хората не ходят на лекар, правят го само в краен случай. В движение са по други места, така че ясна картина ще имаме в средата на януари относно това какво се случва и на какъв етап сме”, обясни още д-р Ангел Кунчев.

TrafficNews.bg