Празникът „Св. Св.Козма и Дамян” събра десетки миряни в двора на едноименната църква в родопското село Белащица. Днес светата обител, която носи името на светите безсребреници –лечители чества храмов празник.

Специални гости на тържеството бяха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков. Гостите бяха посрещнати от кмета на селото Костадин Николов и общинските съветници от Белащица  Лидия Гимишева и Величка Стоичкова. „Добре сте ни дошли”, емоционално поздрави ръководните лица Стоичкова, която е клисар към църквата.

С радост и благодарност за проявеното внимание хората в селото посрещнаха общинското ръководство на „Родопи”. И използваха срещата, за да споделят своите проблеми – Белащица е едно от големите села в общината, но няма аптека. Изграждането на канализация трябва да е една от основните задачи, с която да се справи новият екип на „Родопи”. „Вижте какви големи и красиви къщи се построиха в селото, а няма канализация”, коментираха пред кмета Павел Михайлов белащенци.

„Ремонтите в селото тепърва предстоят. Освен асфалтиране на улици, предстои изграждане на видеонаблюдение, ще има зона за безплатен WIFI достъп до интернет, работи се и по проекта за канализация на селото”, коментира кметът Павел Михайлов. 

„Вярваме във вас, защото сте млади и амбициозни”, реагираха хората.

По традиция беше отслужена празнична литургия и водосвет за здраве и благословение.  След това кметът Павел Михайлов и председателят на общински съвет „Родопи” лично раздадоха курбан с порции от  печена риба на присъстващите белащенци.