„Номинирай най-добрия човек” прераства в проекта „Пловдив – град на доброто”, обявиха на специална пресконференция кметът Здравко Димитров и заместникът му по социални дейности Анести Тимчев.  Така инициативата ще се разгърне и повече хора ще могат да се включат в нея. 

„Един от поводите е пандемията с коронавирус. Видяхме колко много хора с добри сърца помагаха на нуждаещите се. Отделяха от хляба си. Искам да им благодаря”, каза Здравко Димитров. 

„Пандемията показа, че общинската администрация и кризисният щаб имат възможности да реагират. Пловдив остана единственият град в България, в който нямаше нито един ангажиран в социалните услуги, заразен с коронавирус. В акциите ни се включиха над 450 доброволци, реагирахме на над 650 случая след обаждания на граждани, а общо постъпиха над 2000 обаждания в координационния център”, допълни Анести Тимчев. Той подчерта, че общинските служители са работили изключително добре с доброволците от Българския червен кръст, както и с обслужващите мобилни групи. 

Точно за да стане видимо за пловдивчани лицето на  добротворците, се разгръща инициативата „Пловдив – град на доброто”. На специално създаден сайт всеки може да номинира най-достойните хора в четири раздела – образование, социална сфера, градско развитие и добротворчество.  След това жури в състав проф. Стефан Костянев – бивш ректор на ВМА-Пловдив, инж. Людмила Ганчева – директор на ПГХТТ, Йорданка Павлова – ръководител на Алианса на хора с редки болести, Таня Георгиева – председател на БЧК-Пловдив, Десислава Шишманова – директор на РТВЦ-Пловдив, Манол Пейков – издател, Франц Кадири – координатор на доброволците във фондация „Пловдив 2019”, Ренета Венева – Национален алианс за работа с доброволци, Грозденка Николова – директор на ОУ „Душо Хаджидеков”. 

Освен номинациите в новия сайт, ще има и акция в центъра на града. На 13 юни пред стълбите на Каменица учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника отново ще събират номинации от гражданите.  Те също ще бъдат въведени в сайта. 

Церемонията по обявяването на най- добрите пловдивчани е на 27 юни от 10 до 12.30 часа в Цар Симеоновата градина, до Виенския павилион. Победителите ще получат, грамота, плакет и пластика. 

От общината предвиждат и бал на дарителите, които се включиха със средства и нематериална помощ в борбата с пандемията от коронавирус. 

„Трябва да се видят лицата на доброто, да застанат пред обществото”, каза Здравко Димитров. 

Заместникът му Анести Тимчев пък обяви, че се надява „Пловдив – град на доброто” да се превърне в мото на града в сферата на социалната политика. Той обяви, че Община Пловдив предвижда да се обърне към кметовете на другите български градове за основаване на Национален алианс на градовете на доброто