Нова градска зона в район "Тракия" ще бъде облагородена. Тя ще бъде изградена благодарение на платформата за чиста градска среда "Аз, Ти, Пловдив!" в колаборация с районното кметство. Целта е да бъде създадено ново модерно място за срещи и отдих в един от най-зелените квартали на Пловдив.

До 30 юли жителите на район "Тракия" имат възможността да предлагат идеи за конкретно място, което да бъде облагородено. Пред сградата на районното кметство бе открито специлно съоръжение за отдих и срещи, наречено Място без отпадъци - това е малък парков кът, специално озеленен и модернизиран, за да промени градската среда и да създава нови възможности за жителите.

Така нареченият Добен парк - "_Мястото #БезОтпадъци" е вид социален експеримент, с който организаторите на инциативата искат да покажат, че за да живеем в приятна градска среда не винаги са необходими големи инвестиции и сложна инфраструтура. Малките намеси в града могат да вдъхновят хората да създават сами, да поддържат и да се радват на подобни пространства в близост до дома си, заяви Ласка Ненова от платформата "Аз, Ти, Пловдив!".

"_Мястото #БезОтпадъци" е протранство, на което ще бъдат организирани дискусии и събития, посветени на опазване на чистотата в града и за живот без отпадъци, които са част от инициативите на платформата. Простраството ще бъде на разположение на жителите на район "Тракия" за срещи, разговри, почивка или игри за най-малките.

"Това, което ще се случи от тук нататък е да се събират мнения къде да се преобрази още едно пространство в "Тракия", как това място да се преобрази, включването на гражданите за преобразяването на това пространство и най-важното е поддръжката след това. Много често ние правим нещо, а след това се налага не само да го поддържаме и поправяме, заяви районният кмет Костадин Димитров.

В една от своите кампании доброволците, които са се включили в кампанията на "Аз, Ти, Пловдив!" са събрали над 1200 кг. опаковки от зелените площи и междублоковите пространства.

Проектът е част от календата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Той стартира през януари с допитване до пловдивчани какво е необходимо да се направи в техния квартал. 85 % от Пловдивчани мислят, че инициативата за опазването на околната среда е важна и полезна за обществото. Едва 15 на сто са потвърдили, че редовно се включват в кампании за почистване в квартала.