Парите за покупката на нови изтребители за българските въоръжени сили са само малка част от сумата, необходима за модернизацията на армията ни. Това заяви бивш министър на отбраната и настоящ председател на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации Велизар Шаламанов в „Лице в лице”. „Цялостната програма за превъоръжаване по мое мнение е на стойност 15 милиарда лева за следващите 10 години”, изчислява експертът, според когото за сумата роля има и забавянето на процеса.

„Трябва да се създаде Национална програма за превъоръжаване, така че българското общество да бъде наясно с цялостната цена за трансформиране на въоръжените сили”, категоричен е председателят на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации.

Що се отнася до дебата за покупката на американските изтребители F-16, според него процесът за избор на самолети е пострадал от липсата на прозрачност и като пример в това отношение той даде Словакия, където е имало обществен дебат по тема.

Що се отнася до характеристиките на F-16, това е модерният самолет, който се е доказал в практиката и позволява на България да придобие способности, съвместими с тези на съюзниците ѝ, убеден е експертът. „Самият факт, че параметрите на този процес на придобиване са подготвени от експертите, показва, че те са преценили F-16 като една възможна опция”, смята Шаламанов, но отбеляза, че никъде не казано, че е задължително това да бъде новият ни изтребит