Декларация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за новите учебници по "История и цивилизации" за десети клас по новата учебна програма за 2019/2020 учебна година са изпратили от 9 НПО-та, сред които и Дискусионния клуб "Свободна България".

Пропуските, които виждаме относно представянето на комунистическия режим в тях, са фрапиращи, се казва в декларацията. В нея се дава пример, "че не са описани трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960, 1976-1977 и 1987 г. А се среща изразът, че Тодор Живков "се грижил за благосъстоянието на народа". Няма и информация за 11 млрд. външен дълг, който България изплаща до 2015 г. и 26,5 млрд. вътрешен дълг, които дългове са нашето комунистическо наследство".

"В нито един учебник не е представена информация за приблизителния брой на жертвите на комунистическия терор след 9 септември 1944 г., за хилядите избити без съд и присъда или безследно изчезнали. Но пък четем, че Жан Виденов бил реформатор", заявяват в декларацията организациите.

Според тях "тези и други съществени пропуски довеждат до заключението, че съществува едно преднамерено - манипулативно представяне на истината за репресивния комунистически режим.

"И нарочно изопачаване на съществуващи и доказани факти. Десетилетия наред ние берем горчивите плодове на този нечовешки режим", пишат те.

Инициаторите на декларацията смятат, че "в този си вид учебниците не би трябвало да бъдат одобрявани" и призовават за категорична намеса на министъра за "преразглеждането и коректното им редактиране, преди те да стигнат до учениците".

Новите учебници по история за 10-и клас "абсолютна гавра", твърди журналистТази фалшификация на българската история не трябва да се допуска, опитват се да отровят българската памет!

Декларацията до министър Красимир Вълчев е подписана от Дискусионния клуб "Свободна България", Съюз "Истина", Движението 7000, Християнския център "Прелом", Фондацията БАМО и др.