Три нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в Търговище днес. Двама от тях са от стъкларските заводи в града. Пациентите са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище с потвърдена средно тежка клинична форма на COVID-19. И тримата заболели са хоспитализирани на 3 август с оплаквания в здравословното състояние, съобщиха от Областният щаб за борба с разпространението на заразата.

Заболяването е установено при мъж на 53 години от Търговище. На 3 август той е приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на МБАЛ - Търговище с повишена температура и болки в гърдите. Поставена му е диагноза пневмония. Настанен е в самостоятелна стая. Взета му е проба за вирусологично изследване, като резултатът доказва наличието на коронавирусна инфекция. Веднага след получаване на информация за положителния резултат, лицето е приведено за лечение в Инфекциозно отделение на здравното заведение. 

Контакт с лицето е имала единствено съпругата му, която не съобщава за здравословни проблеми. Новозаразеният работи като шофьор към външна фирма, обслужвала дружество от стъкларския холдинг, който има няколко завода в Търговище. На същото място работи и контактната съпруга.

Жена на 25 години от Търговище, която също работи в стъкларските заводи, е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на областната болница на 3 август. Жената е семейна. Като контактен е установен съпругът й, който работи в завода за плоско стъкло. Към настоящия момент няма оплаквания в здравословното състояние. Контактен е и техният син.

Третата положителна проба е на 49-годишен мъж от  Търговище, занимаващ се с частен бизнес. Приет е за лечение на пневмония в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище на 3 август с повишена температура и болки в мускулите. Установено е, че новодиагностицираният страда още от хипертония и диабет тип 2. Домашните му контактни са съпругата - медицинска сестра в стъкларския завод и техният син, като и двамата досега не са проявили симптоми на заболяването.

На всички контактни лица от семействата на новозаразените са връчени предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина.