Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, каза пред БНТ министър Бисер Петков.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични. Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни, каза министърът.

Петков обясни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични обсъждани до сега отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет. Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие, добави той.

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща.Това прави контрола неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни, завърши Петков.