Спад на броя сключени сделки през 2020 г., при стабилни цени, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи. Строителните предприемачи очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%, какъвто бе и ръстът през отминаващата 2019-а. Въпреки високата активност на купувачите през последните години, силно вероятно е обемът на покупките да намалее с до 15%.

„Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика – млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане“, уточнява Асен Чавдаров, член на УС.

Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчитат от НАСП. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи.  „Можем да обособим два типа купувачи с кредит – едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами“, допълва Асен Чавдаров.

Практика на някои от клиентите, които имат собствено жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент, използвайки сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища.

Членовете на НАСП очакват повече съдействие и активна работа от новия екип на Столична община за подобряване на строително-инвестиционната среда в града. „Инициирането на законови промени, уреждащи проблемите със собствеността върху уличната регулацията, е сред приоритетите ни за следващата година. Надяваме се заедно с екипа на Столична община да постигнем консенсус относно регулаторни норми, ефективни и за гражданите, и за бизнеса“, каза Красимир Шалев, член на УС.

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като  една от най-съществените и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест. „Дигитализацията на процесите ще улесни както нашата дейност, така и работата на администрацията. Излишната бюрокрация затруднява реализирането на продуктите и забавя обществения оборот в толкова ключов за икономиката сектор“, категоричен е Георги Шопов, председател на НАСП.