Проблемът с новите учебници по история за 10-и клас е изключително сериозен. В момента тече процедура и до няколко дни министър Красимир Вълчев трябва да ги одобри. Във всичките учебници има ключови моменти от комунистическия режим, които отсъстват. В нито един учебник не е посочена цифрата на убитите по време на терора след 9 септември 1944 година. Те са между 18 000 и 30 000 души. Няма проблем да се направи паралел със събитията от 1923 година до 1944 година. Тогава жертвите са малко на 5000.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ журналистът Христо Христов, който коментира темата с новите учебници по история за 10-и клас. 

"Само в един учебник са посочени трите фалита по време на комунистическия режим. В същото време се пише, че Тодор Живков се е грижел за благоденствието на българския народ. Това е абсолютна гавра. Обръщам се директно към премиера Бойко Борисов, че това не трябва да се допуска. Той е обещал на всички репресирани, че истината за комунистическия режим ще излязат наяве.

МОН трябва да приеме нова учебна програма, в която комунистическият режим трябва да се изучава отделно. Ретроградните сили в българската историография се опитват да взимат надмощие. Само два учебника са се справили що-годе добре. Поискахме среща с министър Вълчев и той остана шокиран от материалите в учебниците. Обеща, че ще бъдат преработени.

Тази фалшификация на българската история не трябва да се допуска. Опитват се да отровят българската памет. Това е недопустимо. 30 години след промените съпротивата срещу истината не престава. В момента всички демократични партии спят. Няма никаква реакция", категоричен беше Христов.