Близо 6400 души са започнали работа през първото шестмесечие на 2020 г. в резултат от дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане (ЦЗСП). За същия период екипите на ЦЗСП са съдействали за включване в обучение на над 250 лица, а почти 6100 безработни са получили услуги за активно поведение на пазара на труда, напр. психологическо подпомагане, работа с кейс-мениджър, участие в Ателие за търсене на работа и други, съобщават от социалното министерство.

Към момента в страната функционират 76 ЦЗСП, които предлагат интегрирана услуга чрез взаимодействие между териториалните поделения на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. В Центровете съвместно работят служители на двете агенции, които предоставят пълния набор от услуги за заетост и социално подпомагане чрез комплексно обслужване на принципа „едно гише”. На безработните лица и хората, получаващи социални помощи, се предлага индивидуализирано консултиране, ориентиране и информиране с цел улесняване достъпа до заетост и възможности за социално включване.  

ЦЗСП са изградени в изпълнение на стартиралия през 2017 г. съвместен проект „Лице в лице” на Министерство на труда и социалната политика, Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане. Целта на проекта е още по-ефективна подкрепа на уязвимите групи чрез предоставяне на комплексна услуга за преодоляване на препятствията при търсенето и започването на работа, превенция на социалното изключване и подобряване качеството на живот. Посредством съвместната дейност на екипите на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане се постига по-бързо и качествено обслужване според индивидуалните нужди на всеки клиент и увеличаване на удовлетвореността от предоставените услуги.