969 е броя на потвърдените случаи на коронавирус в Пловдив и областта. От тях 433 са оздравели, като за последните два дни са 33-ма. На домашно лечение за 401 души, а под карантина 586. Хоспитализираните пациенти за изминалите 48 часа са 9, като всички са в задоволително състояние, показват данните на РЗИ.

По данни на болниците общият брой на хоспитализираните пациенти е 134, като от тях потвърдените положителни на COVID-19 са 108. От разкритите към момента 224 легла за лечение на коронавирус  в Пловдив и областта, 89 са свободни – те са във всички болници, включително и в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. От определените за интензивно лечение 45 легла, в момента са заети само 3, като имаме двама интубирани пациенти.

„Информацията за броя на заетите легла се следи ежедневно и се актуализира своевременно между Областният кризисен щаб, РЗИ и болниците, така че във всеки един момент да се реагира. Медицинският щаб е в готовност и ако се наложи ще бъде включена още една болница в графика“, коментира обастният управител Дани Каназирева. По думите й част от пациентите се приемат със съмнения за коронавирус и докато изчакват резултата си се настаняват самостоятелно в стая, независимо от броя на леглата в нея. Така част от определената леглова база реално не се използва.

Сред новорегистрираните случаи през изтеклите 2 денонощия има лекар от МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – жена на 52г., която  е на домашно лечение. Предприети са всички мерки и са изследвани контактните й лица. От всички потвърдени отново най-много са от гр. Пловдив – 39, а останалите са от общините – Марица – 3, Карлово, Калояново и Съединение по един.

Ето какво показва справката за заболеваемостта по общини:  Пловдив – 636,  Карлово – 49, Кричим – 22, Хисаря – 9, Родопи – 74, Стамболийски – 20, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица - 25, Асеновград – 48, Брезово – 2, Куклен – 9, Садово – 11, Първомай – 3, Съединение – 11, Сопот - 9.