Нови три двойки царски орли са били открити в началото на март от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в района на Сливен и с тях общо броят им в страната вече е 32. Това съобщиха от пресцентъра на EVN България - Пловдив. За сравнение с 2000 г., когато двете дружества са започнали активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда е бил 7.

С новите птичи семейства популацията на вида около Сливен достига осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, където живеят десет двойки, уточняват от електроразпределителната компания. Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.

В периода 2013 - 2018 г. Електроразпределение Юг и БДЗП са реализирали проект "Живот за царския орел", чрез който са били обезопасени 2 340 електрически стълба и 42 км въздушни електропроводи, които представляват 126 км проводници. Положени са били 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни електропроводи.