Как се строи чисто нова детска градина за 80 дни върху пуст терен в Пловдив? Този въпрос бе зададен от строителни фирми, когато бе пусната обществената поръчка за новия обект на улица „Богомил”, който трябва да се построи с европейски средства. Най-озадачаващата част бе срокът на изпълнение, който трябва да направи проект, предвиден за 12 месеца за 80 календарни дни.

Забавачката върху площ от 2,6 дка трябва бъде изградена на улица "Богомил" в квартал "Гладно поле". Средствата от 1,75 млн. лева без ДДС са по европроекта "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

Освен учудващо краткия срок за реализацията на строителството, комисията по обществената поръчка е действала завидно бързо. Офертите по нея са били отворени на 9 април, а още на следващия ден комисията е успяла да разгледа цялата документация на фирмите и да прецени дали отговаря на изискванията на поръчката. Странното е, че обичайно подобна процедура трае между 2 и 3 седмици, тъй като обемът от информация е огромен.

От протокола става ясно, че три компании са подали оферта. Нито една от тях обаче не е известна на обществеността със строителството на публични сгради. Участващите фирми са пловдивската „Аврамов -1” ЕООД, както и двата консорциума„Инфинити пауър” и „ПБ Билдинг груп”.  Това, което прави впечатление, че нито една от трите фирми няма самостоятелно реализирана обществена сграда. 

От документите е видно, че фирмата „Аврамов 1” ЕООД е дала за идентичен обект направата на детска градина в Пловдив в съдружие с друга фирма. Комисията обаче е установила, че не е ясно какъв обем от цялата дейност е изпълнила фирмата на Желю Аврамов. Останалите обекти на фирмата са жилищни сгради и предприятия.

В консорциума „Инфинити пауър” влизат две пловдивски фирми – „Инфинити Енърджи” и „Ейч ЕС Бизнес Къмпани”. Двете компании имат общи собственици, което навежда на мисълта, че обединението е с цел да се докаже по-голям обем от работата. Един от собствениците на капитала и в двете фирми е Христо Шаханов. Фирмите се занимават със соларни инсталации, както и строителство на жилищни кооперации. Сред обектите със сходен обем на работа, консорциумът е дал именно жилищни сгради и един фитнес на открито в район „Западен”. Първата по-голяма обществена поръчка, която фирмата спечели бе за изграждането на спортна зала „Дунав”  заедно с кърджалийска фирма. Строителството там обаче все още не е започнало.

В третият консорциум – „ПБ Билдинг груп” влизат фирмите „Парсек” и „Бигла III”.  Софийската фирма „Парсек” напоследък често участва в обществени поръчки, но рядко стига до челно класиране. Тя бе избрана през друг консорциум за изграждането н Гаровия площад отново по „Региони в растеж”. Другата фирма в обединението се занимава преди всичко със строителството на жилищни сгради.

От комисията са имали забележки към трите компании, като всички те трябва в 5-дневен срок да изчистят нередностите. След това може да се пристъпи и към отварянето на ценовите предложения.

Липсата на големите играчи в поръчката е най-вероятно заради почти невъзможния срок за реализация на проекта. Той е класически – четири групи, двор за игра с определените детски съоръжения, самостоятелна кухня, басейн и физкултурен салон, както и изградена соларна система за електричество и нагряване на водата. 

TrafficNews.bg научи, че срокът е спуснат от високите кабинети в Партийния дом, тъй като при по-дълъг срок има реална опасност средствата от "Региони в растеж" да бъдат върнати.

Възможно ли е да се построи детска градина за 80 календарни дни – вижте в линка:

Как се вдига от нулата детска градина в Пловдив за 80 дни с 2 млн. лева? Строителите недоумяват!За да не се изпусне финансирането от Европа, градските власти търсят на пожар изпълнител