Безапелационен фаворит за кмет на партийните членове на ГЕРБ от район "Източен" е Иван Тотев. Настоящият градоначалник събра максимална подкрепа от 68 гласа "за" без оглед, че само преди два дни обяви, че няма да участва в предстоящите избори. Въпреки че Тотев продължава да плаща своя членски внос в район "Източен", днес той не присъства на номинационното  събрание.

Номинацията му бе издигната от председателя на районната структура Иван Стоянов, шеф на ОП "Чистота". "Той е направил толкова много за "Източен". През последните 8 години видяхме, че темпът за развитие на града е изключително висок. Г-н Тотев понесе много критики и удари и какво му е струвало управлението знае само той. Въпреки неговия самоотвод, наш морален дълг е да го номинираме", обоснова се Стооянов. 

Само с един глас по-малко "за" бе одобрена кандидатурата на Костадин Димитров, който в момента е кмет на "Тракия". Той бе предложен от шефа на ВиК Спартак Николов, който мотивира кандидатурата с дългогодишната изключително успешна работа на Димитров, в качеството му на райкмет. 

Още един настоящ районен кмет получи широка подкрепа от залата. 62 души гласуваха Димитър Колев да стане кмет на Пловдив. Той бе номиниран от колегата си Николай Чунчуков. 

Друга кандидатура, която се прие добре, бе тази на доц. Стефан Шилев, който към момента оглавява РИОСВ. Той получи 42 гласа "за", 1 "против" и 25 "въздържал се". 

Безспорно най- яростен бе дебатът по отношение на номинацията на Здравко Димитров. Той бе предложен от бившия депутат и кмет на района Петър Петров. "Трябва да има силни кандидатури, защото конкуренцията се готви усилено. Аз всеки ден общувам със Здравко Димитров, виждам че се чува по няколко пъти на ден с премиера", изтъкна ексдепутатът. Въпреки промотираните топли отношения между Зико и Борисов, мнозина от присъстващите начело с Иван Стоянов, публично демонстрираха своето недоволство от предложението му, като не спестиха остри реплики. Изказванията обаче бяха пресечени с предложение да започне гласуването. То бе красноречиво. 55 души се обявиха срещу кандидатурата на Димитров, 8 останаха безучастни, а едва 5 души казаха "да". Процесът по гласуване приключи с желание за касация на вота, тъй като според Петров е имало поне 12 ръце в подкрепа на номиринания от него. До повторно гласуване обаче така и не се стигна. 

Още двама бяха номирани в лицето на Иван Стоянов и Николай Чунчуков. Ала и двамата си направиха отводи. 

Николай Чунчуков обясни, че отказва номинацията за градски кмет, но заяви, че ще се радва да продължи делата си като райкмет на "Източен". Той получи пълна подкрепа от залата след номинация от Златин Велев, настоящ зам.- кмет на града. 

Другите номинирани бяха Златин Велев, Емил Русинов и Тошко Анчев, който в момента е юрист в община Пловдив. За Милка тодорова и Деян Захов имаше по 56 гласа "за" и 12 "въздържал се". Петър Петров пък си направи самоотвод като прие с лека насмешка номинацията си. "Депутат съм бил, ама сега за райкмет...."

За общински съветници бяха издигнати 16 души като всички получиха пълно мнозинство. 

От 110 души, които плащат членски внос, присъстваха 68.