От 1 ноември може да ни искат виза, за да взезем на територията във Великобритания. Това ще стане, ако страната напусне Евросъюза без споразумение, както се заканва да го направи новият премиер Борис Джонсън. 

Това съобщи ВВС, като цитира изявление от офиса на Джонсън. Предишният министър-председател Тереза Мей обмисляше да удължи статута за пребиваване на всички европейци до 2021 г. Друга идея бе да им позволи да останат 90 дни преди да се наложи да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване. 

Сега от "Даунинг стрийт" 10 обаче уточняват, че тези варианти вече са невалидни в случай на Брекзит без сделка. Вместо тях ще има нов подход, който щял да бъде уточнен по-късно.

Във Великобритания живеят около 3 млн. граждани на останалите 27 страни-членки на ЕС, а около 40 милиона европейци влизат в страната.  Кралството "няма да бъде враждебно към имиграцията или имигрантите", но "имиграцията трябва да бъде демократично контролирана", коментира Джонсън.

Правителството обмисляло въвеждането на точкова система по австралийски модел за оценка на желаещите да живеят във Великобритания. Планирали се и по-строги правила за престъпления, извършени от имигрантите, обясни пред ББС говорителка на кабинета на премиера.

Съгласно договореното от Мей, но нератифицирано от парламента споразумение с останалите страни в ЕС, свободата на придвижване ще се запази за гражданите и на 27-те, и на Великобритания. През това време ще се договори новият формат.

При Брекзит без споразумение гражданите на ЕС с право за постоянно пребиваване, което се дава, ако живееш в страната поне от 5 години, не би трябвало да бъдат засегнати. Тези от тях, които вече са във Великобритания, могат да кандидатстват за статут за пребиваване или за подновяването му по същия начин, който действа сега, пише още ВВС.

Според коментатори на медията, подобни изявления на правителството са възприемани все повече като част от игра на нерви между Лондон и останалите в ЕС. Джонсън продължава да говори, че ще има напускане на всяка цена на 31 октомври и допълва, че не вярва 27-те да останат непоколебими в декларацията се, че няма да има предоговаряне на сделката.

Тази сутрин пред БНР посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс заяви, че страната й би искала българите да останат и сериозно държи на това. "В момента се работи върху една схема, според която всички българи, които са се възползвали за начина на оставане, могат да продължават да го правят. Искаме българите да дойдат, защото много от тях имат някакъв принос.

Бихме искали тази тенденция да продължи и през 2020-2021 г. Работим много сериозно с българските си колеги (за правата на британските граждани у нас - б.р.) и те въведоха едно законодателство, по силата на което британските граждани могат да се радват на същите права. Ние сме много доволни, защото това е едно взаимно споразумение на огледални отношения“, увери Ема Хопкинс.