Нито  един голям търг за продажбата на общински имоти не се е състоял в Пловдив от началото на година, показва справка в графата за разпореждане с публични терени. Въпреки че тази година бяха заложени рекордни имоти за разпродажба, до този момент не е състоял нито един търг.

В началото на годината Общинският съвет гласува над 350 общински имота с обща площ от над 150 000 кв.м. От януари досега са се продали на търг едва 6 имота, а най-големият от тях е 100 кв.м.  През последните четири месеца пък не е насрочен нито един търг  за продажба, което е странно предвид политиката на Община Пловдив в през последните 8 години.

Не бива да се забравя, че  Годишната програма на Община Пловдив за разпореждане и управление на имоти общинска собственост се изготвяше от зам.-кмета Димитър Кацарски. Изненадващо той бе освободен в началото на тази седмица, а мотивите бяха „новите предизвикателства пред Пловдив”.Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил Кацарски да бъде махнат заради забавена преписка за проект на строителен предприемач. 

Затишието в продажбата на общинските имоти със сигурност има отношение към работата на Кацарски.  Той бе критикуван, че постоянно изкарва апетитни имоти за разпродажба на нищожна цена. През 2018 година бяха продадени 9000 кв.м преди всичко в жилищните зони.

Така тази година бе вкаран огромния терен от 78 670 кв.м в индустриалната зона на „Тракия”. Там бяха описани още 15 имота  между 1000 и 10 000 кв.м около улица „Недялка Шилева”. Досега нито един от тях обаче не е предвиден за продажба.

Тази година от програмата за разпореждане с общински имоти бе изкаран терена от 21 дка в район „Западен”. Търгът там дори бе пуснат, като началната цена бе 20 млн. лева, което беше рекордна цена. В крайна сметка от градските власти се обърнаха на 180 градуса и прекратиха търга, като обявиха, че на терена ще бъде изграден парк.