Месеци след като вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов представи пред обществото своята Концепция за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в България, съвсем скоро самият Каракачанов ще я внесе за разглеждане.

Това каза общинският съветник от ВМРО в Столичната община Карлос Контрера, който посочи още, че е факт, че тази концепция трябва да се приеме и дори да се обогати.

"Преди месеци, когато започнахме този дебат, аз заявих, че очакваме предложения и то конструктивни. Проблемът с тази огромна маса от хора, която се е десоциализирала, не е партиен проблем. Това е проблем на държавата. Виждате низ от инциденти, които показват, че сред нас живеят поколения, за които човешкия живот, достойнство, морал не са валидни", подчерта Карлос Контрера пред Bg on air.

По думите му основната идея на концепцията, която вицепремиерът Каракачанов предстои да внесе официално за разглеждане, е е да наложи отново законността в местата, където тя липсва.

Според него с тази задача не могат да се справят различни неправителствени организации или дори църквата.

"Няма как НПО-та или църквата да запълни този правен и властови вакуум. Как НПО-ата ще решат проблема с безразборната раждаемост, с безотговорното родителство в държавата. Как ще решат въпроса с раздутия социален пакет, който се ползва за паразитиране", настоя Карлос Контрера.

Общинският съветник допълни още, че по концепцията се водят преговори с различен интензитет. Контрера подчерта, че трябва да се работи по превенция на национално ниво и срещу евентуален мигрантски натиск.

Според него в тази насока има какво още да се направи, защото инцидентите показват, че хора от центровете от отворен тип в София извършват престъпления и може да са съпричастни към други.

Представителят на ВМРО посочи още, че партията се готви за предстоящите местни избори през есента, а целта им на тях е затвърждаване или надграждане на резултата от евровота.