България не може да забрани вноса на дизелови автомобили и не смята да го прави, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. "Европейската комисия трябва да намери общо европейско решение за проблема с тях", разясни Димов пред Нова телевизия.

Във връзка с готвената забрана за внос на дизелови автомобили с екологичен клас под Евро 4 от 1 януари 2021 г., министърът  заяви, че това е допълнителна мярка към закона, който в момента се подготвя. „Тоест, тя може да бъде приложена, може и да не бъде. Директна забрана не може да има, но ако се приеме закон в Европа, това няма да е проблем“, заяви Димов. Той посочи, че България не може да нарушава основни принципи за свободното движение.

"Още миналата година събрах сериозна коалиция от една трета от европейските държави и възложихме на ЕК да реши този проблем на европейско ниво, защото като говорим, че не можем да нарушаваме основни принципи за свободно движение, ако това бъде намерено като решение на европейско ниво, принципът няма да бъде нарушен.

За мен ограничението ще дойде от това. Когато една кола не може да бъде изнасяна, защото се третира като отпадък - това е вид ограничение. Тази мярка е само при положение, че не сработят основните мерки, тъй като ние говорим за основни мерки, свързани най-вече с икономиката, с енергетика, със земеделие, промишленост. А това е един резервен вариант", каза Димов.

Министър Димов коментира и документа, насочен към ограничаването на фините прахови частици във въздуха - това е мащабен документ, говорещ средносрочно до 2030 г. Успяхме да договорим с ЕК едни 400 млн. лв., които са вече на разположение на общините. Повече от 6 месеца отделихме, за да убедим ЕК, и процедурата за кандидатстване за електрификацията на транспорта се отваря буквално тези дни“, допълни Димов. 

Вдигнаха мерника на дизелите: Забраняват вноса на коли втора ръка от 2021 г.Мярката е записана в национална програма за борба с мръсния въздух