Преди 10 години те бяха свещени крави.  Управляваха бизнес империи, компаниите им правеха стотици милиони левове оборот годишно. Притежаваха футболни отбори, банки, заводи,  хотели, къщи на Ривиерата, яхти,  колекции от картини и антики. И, разбира се, депутати. Понякога и правителства. Появяваха се рядко, на някой бизнес форум или светско събитие за избрани.  Не даваха интервюта. За сметка на това бе публична тайна, че си купуват политици  и спокойствие. Днес предприемачите, към които цялото общество се отнасяше като към недосегаеми, са превърнати  в карикатура. Периодично пред офисите на поредния олигарх се изсипват няколко буса с полицаи и започват обиски, демонстративно изнасяне на компютри, документи  и от време на време кутии от обувки, натъпкани с пари.  По традиция няколко дни по-рано въпросният олигарх  напуска държавата /по работа/, а след това започва дългото завръщане. То обикновено трае по няколко месеца , а в някои случаи  и години. Следва публичен арест на летище София, водене с белезници в Специализирания съд, престой в ареста, тежко заболяване и евентуална промяна на мярката за неотклонение.

През това време обществото получава допълнителна доза от лукса, в който са живели въпросните олигарси под формата на снимки от къщите , вилите и други техни имоти.  Междувременно текат разследвания, дела, проверки на КПКОНПИ, прехвърляне на имущество, декларации, интервюта по скайп, обвинения  в национализация, фашизъм и пр.

След като прокуратурата повдигна 7 обвинения срещу най-богатия българин Васил Божков, главният прокурор Иван Гешев заяви, че е „време този криминален преход да свърши” и добави, че докато той е главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди.

 „Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от другите хора”,  заяви той. Подобни изявления могат да се тълкуват и като популизъм, но очевидно някои ги приемат и като предупреждение, тъй като днес стана ясно , че собственикът на „Лукойл”  Валентин Златев е искал среща с него.  По какъв въпрос – не е ясно. Срещата обаче е била отказана.  „Не се срещам с олигарси. Нямам нужда да се срещам с такива хора. Срещам се с обикновени хора. Това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора и ме интересуват проблемите на хората. Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора”, добавя той. След подобни изявления, вероятно не са малко предприемачите, които имат повод за притеснение.  Но главният прокурор има решение и на този проблем, тъй като вече предложи да осигури психолог на Божков, който заяви че се страхува да се върне в България.

„Ловът на олигарси” бе открит преди  6 години, когато вторият най- влиятелен българин /според класацията на „Форбс” /, се оказа клиент на Темида.  На 14 юни 2014 година банка КТБ ,в която бяха концентрирани внушителна част от парите на държавата, рухна и вложителите започнаха панически да теглят спестяванията си.  В периода 2007 – 2014 година  около КТБ бе концентриран огромен икономически, медиен и политически ресурс.  Четвъртата  най- голяма банка в държавата по размер на активите, изглежда непоклатима.  До момента, в който няколко полицейски буса не спряха пред централата. След това всичко се разви с главоломна скорост , а само бързата намеса на държавата предотврати ефекта на доминото.  Мистър Икономика Цветан Василев  бе обявен за издирване  чрез Интерпол за злоупотреба със служебно положение в особено големи размери. На 16 септември той се предаде на властите  в Белград и от тогава живее там.  Отказва да се върне в България, за да бъде разпитан по делото КТБ , което вече е в съдебна фаза.  Прокуратурата обвинява сръбските власти, че не желаят да изпълнят ангажиментите си.

 

През декември 2019 година прокуратуратае внесе обвинителен акт срещу фамилията на Ветко и Маринела Арабаджиеви.  Двамата ще отговарят като участници в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Синът им Вълчо Арабаджиев не е участник в групата и е обвинен само в пране на пари. Според прокуратурата престъпленията са вършени в периода 2013-2018 г.

На 31 август  2018 г. полиция изненадващо влезе в хотелите на пловдивските предприемачи.  Бяха атакувани едновременно столичния „Маринела” и „Марица” в Пловдив, както и офисите на фирмите им.  Иван Гешев съобщи, че при претърсванията са намерени над 10 милиона лева в брой . последва ареста на малкият им син Вълчо, който остана зад решетките близо 9 месеца.  По време на операцията Арабаджиеви не бяха в България.  Бяха обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол и през март бяха задържани от испанските власти в имение край Барселона, собственост на българин. На летището бяха посрещнати от Иван Гешев / тогава зам. главен прокурор/ , който заяви „прибираме си олигарсите от цял свят по родните места/.  Месец след ареста им, Синът им Вълчо излезе на свобода срещу рекордната сума от 500 000 лева.  В края на 2019 мярката на Маринела Арабаджиева бе изменена по здравословни причини, антикорупционната комисия КПКОНПИ наложи запори върху имущество за 310 млн. лв. на Арабаджиеви.

Седмица след прокурорската атака срещу Арабаджиеви , още един от „недосегаемите” се озова зад решетките.  На 5 септември 2018 година спец прокуратурата задържа винарския бос Миню Стайков, чийто син е женен за дъщерята на Арабаджиеви. Той бе привлечен към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура за ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. През май 2019 г. му бе повдигнато обвинение по второ дело  заедно с още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“  - за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

През ноември 2019 делото срещу Миню Стайков  започна. Той  се появи в съда в инвалиден стол , а адвокатката му съобщи , че има онкологично заболяване.  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество образува производство по ЗПКОНПИ срещу Стайков  и му запорира имущество за над 134 милиона лева.

На 26 октомври  2018  още едно семейство от столичния хайлайф смени луксозното си имение с килии в Следствения арест. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция. Двамата бяха  обявени за издирване от българските власти и задържани въз основа на европейска заповед. Задържането е по подозрения в данъчни престъпления, пране на пари и документни измами., след като Специализираната прокуратура  започна разследване в завод „Полимери” АД в Девня, чийто собственик е Банев. По време на ареста им Гешев съобщи , че семейството контролира над 1 милиард лева. През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните й оплаквания от условията в килията.

Година след арестите, делото срещу Баневи влезе в Специализирания съд. Искът на КПКОНПИ срещу Баневи е за 140 милиона лева. През март м.г. ЧСИ обяви за продан луксозното им имение в „Бояна”.

Скандалът с Божков започна почти незабележимо в началото на декември 2019, след като съдружници на Васил Божков – братята Цветомир и Боян Найденови, по известни като Цеките, съобщиха че са били притискани от бизнесмена да му продадат дяловете си, а след като отказали, били заплашени от него с убийство. Двамата разкриха и че през последните години Националната лотария е била облагана  по доста „щадящ начин” от Комисията по хазарта, като по този начин фирмата – организатор, респ. Божков, е спестила над 250 милиона лева .  Изявленията на Найденови бяха изключително шокиращи и посрещнати с известна доза скептицизъм.  Божков запази високомерно мълчание, а от холдинга публикуваха декларация, че обвиненията са безпочвени. Въпреки сериозните обвинения скандалът сякаш бе в процес на затихване, когато  лидерът на НФСБ Валери Симеонов хвърли „бомбата” с предложението за промени в Закона за хазарта, според което частни компании няма да имат право да организират лотарийни игри и това ще бъде единствено право на държавния тотализатор. От там нататък  ситуацията се разви светкавично- премиерът Борисов подкрепи предложението , Божков даде първото си интервю от 12 години насам , заявявайки , че това е чиста проба национализация и обвини Симеонов, че обслужва интереси на негови конкуренти.  Заяви в прав текст, че определени хора се опитват да вземат бизнеса му и  предупреди , че при това положение няма да може да продължи да издържа ФК „Левски”.

Настръхнали, феновете веднага поискаха среща с Борисов , за да се осведомят за бъдещето на отбора, но очакваните протести на запалянковци и ултраси бяха парирани в зародиш, след като премиерът предложи на фенклубовете да поемат акциите на клуба.

Вчера предложението на Валери Симеонов мина на първо четене през парламента, а няколко часа рано стана ясно, че хазартният бос предвидливо е напуснал страната. И ако в  първите си контакти с журналисти той обясняваше , че никой за нищо не го търси и обещаваше до няколко часа да се прибере, то днес след като стана ясно, че срещу него има повдигнати цели 7 обвинения  , вече заяви, че няма намерение да се връща в България, защото се страхува, че нещо може да му се случи в ареста.  Днес на брифинг на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, бе обявено че Божков е ощетил бюджета с половин милиард лева в рамките на 5 години.

„Българските граждани искат справедливост и ние я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви. Как така се страхуват толкова много тези милиардери и олигарси? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психолог. Не знам от какво се страхуват тези хора", заяви Гешев.

И така – жертви на прокуратурата или клиенти на закъсняло правосъдие?  Това е основният въпрос, който днес си задават много хора.  Живеем в относително малка държава, в която както бизнесът, така и нарушенията на повечето олигарси са публична тайна. Затова и съчувствието  към тях в случая ще бъде силно ограничено. Ефективността на разследващите органи ще коментираме след като видим присъдите, които съдът ще произнесе.  И като проследим каква ще е съдбата на имуществото на  арестуваните олигарси.