Неправителствената организация "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство" се обяви срещу прокламираното от кмета на Пловдив Иван Тотев саниране на паметници на културата в Пловдив. Според организацията намерението на градоначалника би довело до недопустима промяна на пропорциите на сградите.

Това се казва в отворено писмо на сдружението до пловдивския кмет, министъра на културата Боил Банов, медиите и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Припомняме, че миналата седмица самият Тотев обяви плановете да се инвестират 18 млн. лв. за саниране на емблематични сгради в центъра на Пловдив. По думите му над 50 проекта по ОП "Региони в растеж" ще бъдат разгледани от общината. Проектите, които ще са приоритет, са част от културната инфраструктура, сгради в зони за въздействие по „Региони в растеж”, както и такива в Централна градска част, зоните около Капана, Тютюневия град и други в централната градска част.

"Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции! Подменя автентичния й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата паметник материали", се казва в отвореното писмо на организацията.

Организацията припомня, че българската държава е ратифицирала множество международни документи, свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и "Международната харта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места - Венеция 1964 г." - Венецианската харта. Санирането на подобни сгради ще наруши всички тези документи.