Въпреки масовата практика да се паркират коли на пясъка на плажа Болата глобените за това шофьори са едва петима, сочат данните на регионалната екоинспекция, огласени от Би Ти Ви. 

Прочутият плащ край Каварна е в границите на резерват „Калиакра” и затова е категорично забранено да се спират автомобили. 

„Вчера имаше три реда коли тук, никой не взема мерки”, твърдят почиващите на Болата. Плажуващите недоволстват и от джиповете, които спират на брега, за да вадят лодките на риболовците.

„Има по-големи лодки и рибари, които не са много добросъвестни и решават, че могат да влязат вътре във водата с високопроходимите си джипове, но много често остават. Пък като останат няма кой да ги изтегли и след това започват да търсят помощ от нас. Като докараме трактор да го изкарат, снимат нас”, разказва кметът на Българево Георги Георгиев.

Според кметицата на Каварна Нина Ставрева резултат от глобите няма: „Ние още от 2017 г. сме поели по пътя да се намери този регламент, за който всички жадуват и този плаж да бъде изваден от границите на резерват „Калиакра”.

Риболовците пък настояват да бъдат изградени подходи за пускане на лодките във водата.