Текат сериозни научни разработки, целящи да се спре разпространението на смъртоносния Коронавирус. Те са подпомогнати с 10 милиона лева по европрограмата "Хоризонт 2020". 

"Това, което имаме на този етап е добра координация между държавите от Европейския съюз, за да може да бъдат изтеглени граждани от заплашените територии. След това обаче има нужда от науката и научните ни изследователи, за да бъде намерена ваксина. На този етап имаме екипи в Италия и Франция, които вече имат яснота за това в какво се състои вируса, затова и в рамките на моя ресор сме отпуснали средства в размер на 10 милиона евро, които вече са на тяхно разположение. Очакваме да работят в екип, да обменят данни, така че максимално бързо да постигнат резултат. Очаквам в следващите 2-3 месеца предвид че има екипи в Европа, които имат яснота за ДНК-то и морфологията на вируса да ни предложат бързо решение. Най-важното е, че те ще работят екип, защото е много важно бързо да има обмен на данни и бързо да се напредне", посочи българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Тя посочи, че това е пример, че европрограмата не е за елитарни цели или само за консорциуми, а средство много бързо чрез наука да се носи полза, и то най-вече в областта на здравето на хората. 

Образование

Мария Габриел пристигна в Пловдив по покана на учениците от Търговската гимназия, където има десетки младши посланици на Европейския парламент. Еврокомисарят беше посрещната с изключителен интерес пред пълна зала, където започнаха дебати за възможностите за мобилност, проекти и обмени на международно ниво по програмата Еразъм+, както и по-други направления.

„Истинско удоволствие е да видиш млади български хора, които ни карат да се гордеем. Искам и се на европейско ниво да има повече действия, които да доближат младите хора до науката. Младите хора да изразяват себе си все по-добре и да имат увереност, че иновации се правят и в Европа, а чрез технологиите и у нас“.

Инвестиции в иновации

Отделно Габриел Коментира и идеята за създаване на т.н. „Фабрика за еднорози“, както метафорично се нарича идеята на Европейския иновационен съвет. Това е новият проект в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ с бюджет от 2 млд евро. По него вече са финансирани над 450 000 малки и средни предприятия, сред които и български.

„Фабриката на Европейския съюз за създаване на еднорози е да даде възможност на една стартираща компания бързо да достигне този капитал от 1 млрд, който вече го прави не само привлекателен за инвестиции, но и за да комерсиализира, за да има по-малък разход за потребителите. И сега имаме иновации, но част от тях остават тотално недостъпни, защото са прекалено скъпи. Най-напред фирмите ще бъдат финансирани за кратък период от 6 до 8 месеца от идеята до продукта, но след това най-вече от продукта до създаването  на пазар и до мащабирането му. Призоваваме фирми с идеи в областта на зелените технологии и на т.н. технологии, водещи до пробив – изкуствения интелект, например. 40% от вече заявилите желание за участие искат да работят по начинания, свързани със Зеления проект – енергетика, вода, земеделие. Всички знаем колко новите технологии могат да допринесат да сме по-прецизни в употребата на пестицидите, по-добро използване на наличния ресурс, защото той не е неизчерпаем“, подчерта Габриел.

Зеленият пакт

Зеленият пакт, който Европейската комисия предлага, включа редица от мерки за борба с климатичните промени, но и със замърсяването. Това от своя страна значи трансформация на енергетиката и добивната промишленост, които са силно застъпени в България.

„Амбицията на Зеления съюз да превърне борбата с климатичните промени в стратегия за икономически растеж, социална справедливост и стратегия за всички държави членки да има инвестиции и помощ да им позволи да запазят работни места, но и да се впишат в европейската рамка и цели. Каквато и да е стратегията, за мен най-важно е и ще следим какво се случва с работните места и с икономическото развитие. Няма как да кажем на хората преквалифицирайте се или затворете конкретен бизнес, без да има ясна перспектива какво предстои“, посочи Габриел.

Зеленият Еразъм

От 1 януари 2021 Зеленият Еразъм трябва да бъде на разположение на младите хора. Идеята за пътуване само с влакове обаче няма да бъде приета.

„Така автоматично се изключват определени държави – как ще стигнеш до Кипър или до места с лоша инфраструктура. Повече вярвам в проектното начало – че младият човек е ангажиран в проект, който ще ни покаже неговия принос в борба с климатичните промени. Дали информационна компания, дали сътрудничество, дали проекти за залесяване, ще питаме всички млади за идеите им“, посочи Габриел.  

Габриел посочи, че се водят преговори за двойно увеличение на блюджета от 15 млрд евро до 30 млрд и дори тройно увеличение.

 

Младши посланик на ЕП Мишел Вангелова - 11 "в" клас, Търговската гимназия в Пловдив