Пловдивчанин системно тормози родителите си след употреба на алкохол. Мъжът е на 35 години и все още живее с майка си и баща си. Всеки ден, след консумация на високоградусови напитки той започвал да троши мебели, да крещи и обижда родната си майка. За поредния акт на насилие алармира фондацията "Джендър Алтернативи", към която пловдивчанинът се е обърнал за помощ.

Той сам е споделил за проблемите си, като е поискал консултации, с цел да подобри отношението си към близките си, да овладее гнева си и да се опита да контролира зависимостта си към алкохола.

От фондацията съобщиха, че освен с жертви на насилие, вече работят и със самите агресори. За последните шест месеца шестима мъже са се обърнали към неправителствената организация за помощ. Двама от тях са с присъди за домашно насилие и са с принудителна мярка посещение. Другите четирима господа сами са се обърнали към специалистите.

Един от тях е мъж, който тормози собствената си дъщеря. Преди две години той е упражнявал психически тормоз върху все още непълнолетното момиче. Агресията се изразявала в контрол над приятелите й, образованието й, местата, които да посещава, и държанието й. Още тогава е имало сигнали срещу него, но след терапия проблемът е утихнал. Две години по-късно обаче пловдивчанинът отново се е обърнал за помощ. В момента пловдивчанинът се опитва да задържи порасналото си момиче и да успее да се контролира, за да не я загуби.

През миналата година нито един насилник не е потърсил помощ за справяне с проблема. Все повече жени обаче се обръщат за съдействие към неправителствената организация.

11 години пловдивчанка бива пребивана от съпруга си, тя пак се връща при негоНасилието е ставало пред погледите на детето

Само за миналата година 29 жени у нас са били убити. 23 от тях са били жертви на бивши или настоящи съпрузи.

„5 от тези 23 жени, са подавали сигнали за насилие. От тук може да се направи изводът, че институциите не са си свършили работата. За тази година, до ноември, 25 жени са били убити от своите партньори, или по две дами на месец. Като мотиви най-често се посочва ревност”, споделиха от фондацията.