Лаута се пръска по шевовете, стотици пловдивчани и гости на града са избрали да се забавляват на Народния събор в парка до район „Тракия”. Там ги очакват над 4000 изпълнители, занаятчии, които предлагат продукцията си, и вкусно хапване, ароматът на което стига и до съседните квартали.

Най-важното за добрата скара е качественото българско месце, издадоха момчета, които от сутринта едвам смогват да изхранят множеството. Вкусни кебапчета, кюфтета и шишчета, пържоли, плескавици, та чак цели прасенца, изкушават пригладнелите гости на събора. За да са е идеална картинката, те поливат скарата с ледена бира, а край масите се вият кръшни хора.

Народни изпълнители дефилират на три сцена, а до тях  има училища по народни инструменти и танци.

Традициите са живи, този събор го доказва, каза кметът Иван Тотев, който също не пропусна събора. Той се разходи в зоните за хапване и забавления, но най-много се впечатли от автентични комитски пушкала и саби.

„Страхотен фолклорен спектакъл, тази година организацията е много по-добра, а с трите сцени и богатата програма е по-интересно”, коментира Ива Павлова, която посети събор със съпруга си и 3-годишната й дъщеря. Докато майката и таткото хапваха, момиченцето взе първите си уроци по  гайда, кавал, гъдулка и тъпан при студентите от  Музикалната академия в Пловдив.

„Целта ни е да запознаем децата с народните инструменти и да ги запалим по българската музика”,  каза Стоян от АМТИИ. По неговите впечатления повечето хлапета се притесняват в началото, но после искат да изпробват и втори, и трети инструмент.

Пълно е и около сергиите на еснафа. Майстори показват творенията си – керамика, бижута, дърворезба, икони, плетива.

Празникът днес продължава до късна доба, а за онези, които не са успели, и утре е ден. Съборът в неделя ще започне от 10 и ще продължи до 22 ч.