Стотици инспектори на Националната агенция по приходите вече обикалят зимните курорти и следят са стриктно спазване на данъчните закони. Инспекциите се извършват чрез скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. 

Въпреки анонсирането на масираните проверки от страна на данъчните, редица фирми в курортите край Пловдив „изгоряха” с актове и предписания. Сред тях са такива, които стопанисват хотели, ресторанти, ловни хижи и дори ски училища.

Пампорово е курортът, в който са хванати най-много нарушители през последния отчетен период на НАП-Пловдив. В „черните” списъци са попаднали рецепция на комплекс „Замъкът”, магазин за дрехи, който се помещава в хотел „Мургавец”, както и щанд за рисуване в същия комплекс.

Под ударите на данъчните е попаднало ски училище в курортното градче.

В Чепеларе също са били констатирани нарушения, свързани с данък добавена стойност. Един от обектите е ловен дом. На управата е съставено предписание след проверка.

Не липсват търговски обекти, попаднали в „черните” списъци на НАП, и от Пловдив и региона.

В крачка са хванати две заведения за бързо хранене под тепетата, едното на булевард „Пещерско шосе”. Проверка е имало и в магазин за хранително стоки на улица „Леонардо Да Винчи” 66, където служителите на финансовото ведомство са констатирали нередности. На мениджърите е съставен акт.

Един от малкото ресторанти в село Поповица също е влязъл в полезрението на данъчните. През изминалата седмица агентите са влезли в заведението – Градина. Направена е била проверка, която е установила нарушения. На собствениците е съставено предписание. Към този момент ресторантът работи и не е наложена най-тежката мярка спрямо фирмата – „запечатване”.