Българската агенция по безопасност на храните ще наложи глоба на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла. Административното наказание за допусната опасна храна на пазара бива наложено дни, след като дете от София откри игла в пържолата си. За щастие металното парче било открито, преди да попадне в нечие гърло. 

„Тя е около 4 см дълга. Възникват два въпроса – какво прави тази игла вътре. Явно има някакво инжектиране. Другият е какво ще се случи, когато тази игла попадне в хранопровода”, попита преди няколко дни фотографът Васил Къркеланов в ефира на БТВ. Според него иглата е попаднала в животното, докато е било живо.

„Личи си по травмирането на самото място. Около самата игла си личи, че тя не е случайно попаднал в мъртво състояние. Това е медицинска игла от неръждаема стомана”, каза още той.

Опасно! Дете откри игла в пържолата сиЗа щастие металното парче е било намерено преди да има пострадал

От БАБХ извършили проверка на всички обекти, през които е преминало месото. От кланицата, в която са заклани свинете, предприятието и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и подготвена за продажба. Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло.

Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка, като например осоляване, мариноване, шприцоване или тумблиране, а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Агенцията определя този случай като инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно.

В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще, успокояват от агенцията.