аради напрежението в Габрово: започват проверка на местната полиция МВР има данни за провокации при протеста снощи в града

Полицаи от Габрово може да бъдат наказани за мудни действия срещу тримата роми, които пребиха продавач. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов в парламента днес.

"МВР е започнало проверка на работата на Областното управление на полицията в Габрово. Причината – има данни, че полицията не е действала достатъчно бързо при задържането на ромите, които пребиха продавач в магазин", обясни той. Според него габровските служители на реда носят вина.

„Да, моята оценка е, че има забавяне и по тази причина е била назначена проверка. По изнесената фактология продавачът е бил пребит от ромите още на 7 април, извършителите са били установени веднага, но задържани три дни по-късно – на 10 април", каза Ципов. Той беше категоричен – ако се докажат нарушения на органите на реда, ще има и наказани. Случаят предизвика масово недоволство на жителите на града, който вече две вечери излизат на протести. Снощи се стигна и до насилие, а трима души са били задържани.

МВР имало данни и за организирани провокации по време на протестите. „Няма как при положение, че този протест се разделя на три лъча, няма как в два лъча нещата да са спокойни, а в третия да се стигне до хвърляне на димки и бомбички по органите на реда”, допълни още Ципов. От ГЕРБ обаче признаха, че разбират недоволството на гражданите на Габрово. „Този гняв в гражданите е справедлив”, коментира депутатът Николай Сираков, който е бивш кмет на града.

По негови думи то се дължи основно на усещането, че ромският етнос се въползва от социалната система, без да допринася с данъци за нея. „Откъде идват доходите на ромските семействата - едното са ТЕЛК-овете. И в голямата си част те са фалшиви. Най-вероятно ще има и промени в законодателството заради това”, представи Сираков идеите на управляващите за справяне с проблема.

По негови думи другите доходи идват от сивата икономика, защото роми се наемат на сезонна заетост, но без договори. „Призивът ми е да няма насилие. Нека намерим общото решение, но това да стане по мирен начин”, обърна се Сираков към съгражданите си.

 

Томислав Дончев за протестите: Гневът на хората в Габрово е справедлив!"Едно общество, ако няма закони, може да се самоунищожи"