Община Пловдив ще превърне в изцяло пешеходни двата подлеза, в които тече най-оборотна търговия. Този четвъртък Общинският съвет ще гласува да отмени свои решения, с които дава зелена светлина да се проведат търгове в подлезите на аптека "Марица" и "Тримонциум".

В проекторешенията са записани и мотивите за това. Директорът на Общински пазари Стефан Султанов е написал две писма до местния парламент, с които моли съветниците да отменят предишните си решения. От писмата става ясно, че предложенията са направени след устно разпореждане от кмета Иван Тотев да се прекрати  на наематели на магазините в подлеза на аптека "Марица". Устно разпореждане е дадено и за подлеза на "Тримонциум", но за там е изтъкнато, че премахването на търговските обекти  е с цел общо подобряване на визията на централна градска част и протичащите археологически разкрития на "Римски форум".

Въпреки че се изтъква чисто визуалната страна на двата подлеза, през които минават най-много туристи, не може да не се вземе предвид и честите наводнения в двата подлеза. Неведнъж те са били наводнявани от обилни дъждове, а стоката в обектите почти унищожавани. Преди седмица те са наводниха два пъти след обилните дъждове в Пловдив.

Припомняме, че Община Пловдив прекрати концесиите на двата подлеза през 2016 година. След това бе взето решение за всички обекти в подлезите да се провежда търг, а градските власти да прибират парите. В крайна сметка те ще останат без търговски обекти.