Да правим добро и да забравяме. Да правим лошо и да помним. Пожелавам си да имаме по-малко спомени. С това послание прие отличието си „Най-добрият човек” бизнесдамата Елена Кристиано. На официална церемония в заседателната зала на Община Пловдив днес зам.-кметът Георги Титюков връчи грамоти на 6 личности от общо 120 номинирани, както и един специален приз. Конкурсът се организира за осма поредна година, а мотото за 2019 г. бе „Нека изведем добрината на светло”.

"Хората, които тази година бяха избрани, за да ги ”изведем на светло” и този път са личности - важни и уникални по своему за нашия красив и древен град. На Пловдив са нужни добри хора, както никога до сега, за да продължат да променят със своя пример всички около себе си. Нека освен с древния си дух, ние да се гордеем и с нещо друго - добрината. Първият ”добър човек”, който ще получи тази специална титла и грамота, е Елена Кристиано!", съобщи Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“.

Г-жа Кристиано заслужено получи признание за своята работа. Тя бе отличена за огромната си благотворителна дейност и за това, че е помагала на няколко семейства, които са се намирали в затруднено финансово положение. В момента дава стипендия на сина на неин служител, загубил битката с онкологична диагноза. „Невъзможно е да се изброят нейните благодеяния. За мен името й е символ на съпричастност и доброта. Пловдив трябва да се гордее с делата на тази благородна жена", разказва Йорданка Петкова от Националния алианс на хора с редки болести.

Родители на ученици от СУ „Свети Константин Кирил Философ“ номинират за над-добрия човек Тодор Дапев, президент на ВК „Виктория волей“, заради обновяването на класна стая в малък православен храм, както децата наричат кабинета, където изучават подробно православната религия. Това е станало изцяло със средства на Дапев, който също е подарил на учащите екскурзия до Атон. И всичко това в името на децата, за да растат възпитани, добри и уважителни към околните.

Анна Томбакопва - заради различните каузи и дарения, в които се включва, превръщайки своето хоби – рисуване по стъкло и декупаж, в благотворителност, участвайки в различни базари за набиране на средства.

Д-р Мария Печилкова получи отличието „Най-добрия човек“ заради това, че вече 50 години работи като педиатър и помага на стотици деца от най-ранна възраст и на техните семейства. „Представете си, ако на ден д-р Печилкова е преглеждала и лекувала поне двадесет деца, какъв би бил броят им за тези петдесет години. За мен Мария Печилкова е напълно достойна да получи признанието на пловдивчани и да бъде сред най-добрите хора на града ни”, казва Йорданка Петкова.

По време на връчването на грамотите Силвия Костадинова искрено се развълнува заради това, че нейните ученици от 2В клас на училище „Душо Хаджидеков“ я номинираха за „Най-добрият човек“. Те са направили това заради всеотдайността на своята учителка, заради това, че е успяла да ги накара да заобичат книгите, за това, че превръща всеки един урок в ценен съвет и ги учи на уважение, родолюбие, съчувствие и труд. „Всеки ден не само че получаваме любов от нея, но се учим на любов. Тя успя да ни накара да погледнем отвън нашите детски разбирания за живота и да заобичаме родината си и да се гордеем, че сме български деца”, посочват учениците.

Заради своята подкрепа за домове за деца, лишени от родителска грижа и центровете от семеен тип Антоан Терзиев също беше отличен. Той е един от добрите примери по отношение на грижата за изоставените деца.

Организатори и на тазгодишното събитие са Община Пловдив, Националния алианс на хора с редки болести, Асоциация "Наследствен ангиоедем". Специален принос имат учениците от  Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, които събираха номинациите на гражданите на импровизиран пункт срещу стълбите на „Каменица“. Затова и тяхната директорка г-жа Ганчева получи специален приз.

По традиция тържеството приключи с обща снимка на стълбите пред Общината с всички наградени и хората, които са ги номинирали.