Конни надбягвания ще разтресат земята из Пловдивския регион днес! Започват традиционните за Тодоровден надбягвания, наречени кушии. Надпревара ще има в село Царацово, чиито поситители ще могат да се насладят на зрелищно състезание. Ездачи от местната конна база ще се включат в надпревара по прескачане на препятствия, която ще стартира в 10:30 часа. 

Състезания в няколко дисциплини ще има и в Ново село. Ездачите от района ще се включат в 200-метрова кушия бюнек, за да грабнат селското знаме. Следват 800-метрова гонка и надпревара с римски колесници. За финал ще бъдат избрани най-добрите коне "теглачи" и "орачи". Новоселци ще спазят местната традиция, като наградят и най-красивия, и най-грозния кон. Празникът започва в 10:00 часа, а победителите ги очакват парични и предметни награди. За публиката са подготвени три часа атракции, забавни игри, скара и бира, както и разходка в музея „Сътворението на света“.

Емоционално тържество ни очаква в първомайския квартал "Дебър". Българските традиции ще бъдат пресъздадени пред местния стадион в 11:00 часа.„Конският Великден“ ще започне с водосвет и ще продължи с фолклорна програма и спортни игри. Акцент ще бъдат традиционните кушии - надбягвания с магарета, коне, яздени и впрегнати в каруци и двуколки. за победителите са предвидени парични награди.

По един чувал със зоб ще получат най-красивите кон и магаре в града. Първомайци бележат края на празненствата с ежегодна футболна среща. 

Тодоровден в Асеновград ще започне с шествие до параклиса „Свети Тодор” в местността "Параколово", където ще се извършат църковен водосвет и литургия за здраве. Тръгването е в 9,00 часа от изравнителния басейн в квартал „Изток”, а началото на събитието е планирано за 10,00 часа на свободния терен, намиращ се на 500 метра вляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград по пътя за Кърджали.

Стартът на традиционните кушии е в 11 ч. Ще се проведе и конкурс за най-атрактивни кон и ездач.

Обичаят ще бъде пресъздаден и край Съединение. Надпреварата ще започне в 11,00 часа в местността "Летището". Състезанията там ще се проведат в няколко дисциплини - преглед на млади коне до 3 години, преглед на най-добър впряг и кочияш, майсторско управление, теглене на тежести до 500 кг, до 700 кг и над 700 кг., като конете в тази категория се теглят предварително. Последната състезателна категория са народните кушии.

По традиция Тодоровден чества през първата събота от великденския пост. Празникът започва рано призори, когато жените месят краваи в чест на конете, наричани копито, конче, или кукла, боговица. Формата им много често бива конска подкова, а някои са омесени във формата на конче, често възседнато от ездач. Вари се и жито, което, заедно с кравайчетата, се носи в църква, а после се раздава на хора и коне. Отчупващият обикновено благославя конете, пожелава да се плодят и множат.

Още при изгрев се сплитат и гривите и опашките на конете, украсяват се с цветя и мъниста и животните се отвеждат на водопой.

Към обяд идва и любимото на всички българи конно състезание – кушия. Кушиите често са съпроводени с големи празници и награди. Някои казват, че и магаретата трябва да се гонят в кушии, за да не бъдат сполетени от гутурач (конска болест, при която се втвърдяват вратните жили). Победителят в състезанието обикаля по домовете на всички съселяни, за да честити празника. Всички го посрещат радушно и напояват коня му с вода.

Дните от седмицата преди Тодоровден се считат за най-лошите в годината. Тачели се най-вече за предпазване от болести, а всеки ден бил свързван с различни суеверия. Разбира се, в наши дни поверията са разпространени в отделни региони и рядко се спазват.