Въпреки че още преди месец клуб Галакси затвори врати, то преди дни фирмата бе глобена с 800 лева. Районен съд – Пловдив се произнесе по обжалваното наказателно постановление от страна на дружеството, стопанисващо дискотеката.

До съдебната сага се стигна след проверка на данъчни под прикритие. Акцията е била преди месеци. Служителка на финансовото ведомство си поръчала на бара едно малко уиски, вода и бадеми. За консумацията й била поискана сумата от 12 лева, за която обаче не е била предоставена касова бележка.  Последвала легитимация от страна на данъчните и пълна проверка на документацията. Направена е била „Стоп каса” и е констатирана разлика между наличната сума и тази маркирана на фискалното устройство.

На фирмата бил съставен протокол, а след няколко месеца издадено и наказателното постановление. За акцията на НАП още миналата година Traffiсnews съобщи. Клуб Галакси бе попаднал в списъците с търговски обекти, заплашени с принудителна мярка запечатване до 30 дни. Фирмата стопанисваща заведението бе вписана дори два пъти в графата за неизрядни данъкоплатци. Това се случи още преди Коледните празници. През юли миналата година нощното заведение бе запечатано след съвместна проверка на данъчни и полиция.

Причината за мярката е констатирано нарушение - неиздаване на касов бон на клиент на дискотеката. 

Удар на НАП! Клуб “Галакси” заплашен от запечатванеОборотът на бара по време на проверката бил различен от фискалните отчети

След връчването на наказателното постановление, управата на фирма „Груп 97“ подадоха иска за отмяна на санкцията в Районен съд. В мотивите си, дружеството е описало, че актът е незаконосъобразен и неправилен.

Според съда обаче дружеството е нарушило Закона за данък върху добавената стойност, а именно, че персоналът на клуб Галакси не е издал касов бон при продажба на артикул от менюто. Според наредбата за подобно нарушение санкцията е от 500 до 2000 лева за юридически лица.

В случая обаче, глобата описана в постановлението е 800 лева или малко над допустимият минимум. Макар това да е първо такова нарушение, съда смята, че има достатъчно основание финансовата санкция да е в този предел, тъй като заведението „засяга важни обществени отношения, свързани с данъчната политика на държавата”.

В крайна сметка Районен съд – Пловдив отсъди, че обжалваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Така, макар и дискотеката да не функционира, стопаните й ще трябва да платят наложената глоба. Решението на съда обаче подлежи на обжалване пред Административен съд.