Като кацнал на една скала… така изглежда параклис „Свети Димитър“, а гледката, която се разкрива от него буквално спира дъха. Малкият храм се намира в непосредствена близост до връх Кутра до Асеновград и е чудесна идея за пролетна разходка. Необходимо е да поемете по пътя за Асенова крепост, а малко след паркинга, на един от завоите, ще видите и табела за параклиса.

Може да оставите автомобила си още в началото на отбивката за крепостта или до тази на „Свети Димитър“, според зависи колко искате да удължите маршрута си. При всички случаи той няма да ви отнеме повече от три часа и то при условие, че спрете още на първия паркинг и се качите до върха.

Не случайно наричат Асеновград „малкия Йерусалим“ – в района на града може да откриете  200 параклиса, 33 черкви и 4 манастира. Край повечето от параклисите има маси и пейки и маси и през топлите месеци на годината се заформят големи сбирки.

Именно тази гледка заварихме и на параклис „Свети Димитър“, където масите са няколко и съответно и компаниите бяха повече. На площадката има изградено и барбекю, което може да се ползва от всеки. Едни са тръгнали на разходка, а други предпочитат да заседнат на „маса“.

Най-впечатляващото нещо обаче остава гледката – Асеновград е под краката ти, на запад се извисяват тепетата, а точно пред теб  е Стара Планина! На този фон гордо се вее и трибагреника.

 

Малко преди да започнете да се изкачвате по стълбите за параклиса в отбивка на ляво е и новоизградената екопътека „Кутра“, по която се стига и до върха.