Да отслабнеш на всяка цена, за да се спасиш от подигравките и тормоза на съучениците. После да се окажеш на ръба на смъртта, превръщайки се в жив скелет, тежащ едва 38 килограма. Това е историята на 24-годишния Никифор Атанасов от котелското село Кипилово, която той сподели пред TrafficNews. Перипетиите му са нагледен урок докъде може да стигне манията да бъдеш слаб на всяка цена, на която робуват много тийнейджъри.
 
Никифор твърди, че се чувства различен. От малък мечтаел да стане модел. Мечтае и сега. Не крие и не се срамува, че е  болен е от анорексия. Твърди, че е осъзнал проблема. Всичко започва преди 5 години. Разказва, че намразил училището, защото в 12 клас всички го обиждали. Наричали го дебелак. Тогава Никифор тежал 70 кг при ръст 1.59. Заради ежедневните обиди се затворил в себе си.
 
Мислил само за това как да отслабне. И започнал кошмара. Подложил се на диети и строги режими, които довели до здраво повръщане. Миналата година  стигнал до 38 кг. А храната му цяла година била вода с лимон и ябълки.
 
Изплашил се , когато гърлото му толкова се разранило, че започнал да повръща кръв. Най-големият му враг било огледалото. Винаги се виждал дебел.
 
"Когато започнах да плюя кръв, си казах, че това не може да продългава. Живееше ми се. А осъзнах, че мога да умра. Дадох си сметка, че лъжа и наранявам близките си.  Нямаме много възможности, но направих консултации с психиатър. След това чрез интернет започнах да се лекувам сам", разказва Никифор.
 
Сега Никифор тежи 44 кг. Наддал е цели 6 кг. Учи се да се храни по три пъти на ден. Учи се и да не се мрази, затова че яде храна, от която се пълнее. Всичко си случва стъпка по стъпка. 
 
"Трудно е, но най-страшното отмина. Искам да предпазя повече младежи да не правят като мен. Има зли хора, има и обиди, които не се забравят. Да ги съди този, който трябва", казва младият мъж, който се чувства помъдрял след преживяното.
 
Питаме го дали би изял едно парче торта сега. Отвръща с усмивка: "Само ще опитам. Все още има много път да извървя".
Без психиатрична помощ обаче ще му бъде трудно. Никифор не се оплаква, че няма възможности. Не иска нищо. Мечтае обаче за три неща: Да се излекува, да помогне на други болни от коварната болест и да сбъдне мечтата си да стане модел.