„Макар и гениален космополит, Милчо винаги казваше за себе си: "аз съм филибелия". Това заяви в своето слово по време на поклонението пред прочутия композитор и музикант Милчо Левиев бившият държавен глава Петър Стоянов. Да се сбогуват с маестрото в зала „България” в столицата дойдоха много известни наши музиканти и интелектуалци.  

Левиев почина на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване. В последните години той живееше там със съпругата си Вики Алмазиду. Отиде си само два месеца преди да навърши 82 години.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност. Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един то неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", заяви Петър Стоянов.

"Свиреше фантастично, но имаше и блестящо чувство за хумор. Милчо остави уникален почерк в джаза, базирайки се на българското творчество", подчерта проф. Васил Казанджиев, която се похвали, че с Левиев го свързва 64-годишно приятелство.

Теодоси Спасов, Иван Лечев, Васил Петров и други известни изпълнители бяха сред първите, които дойдоха във фоайето на зала „България”, къзето беше поставен ковчегът с починалия знаменит пловдивчанин. Пред големия филибелия се поклони и председателят на Общинския съвет Савина Петкова, а от името на местните съветници бе поднесен и венец.

"Той ни показа, че всичко е възможно, че човек може да бъде гражданин на света. А той беше именно такъв. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава точно такава. Ние нямаме друг такъв музикант", каза на поклонението китаристът Иван Лечев.

Съболезнования приемаха неговата съпруга Вики Алмазиду и племенницата му Йоана Левиева. А през цялото време звучаха  творби на композитора.

"Утре сутрин няма да плачем, ще се радваме на това, което ни е оставил. Милчо не би искал да плачем", заяви вдовицата Вики Алмазиду.

Милчо Левиев, който е номиниран за две награди "Грами", е автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален ръководител е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Носител е на орден “Стара планина” (1997), най-високото държавно отличие. Почетен гражданине е на родния Пловдив.

  СНИМКИ БГНЕС