Хакери наистина са успели да пробият  сървъра на Националната агенция по приходите. Това призна вътрешният министър Младен Маринов, потвърждавайки появилата се още снощи новина, че  файловете с ЕГН-та, имена, вноски, заеми на над 5 милиона български граждани и фирми вече са притежание на организаторите на безпрецедентната атака.

"Ние сме в ситуация на един IT Чернобил", коментира пробива пред Нова тв експертът по киберсигурност Ясен Танев.

 "Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация”, заяви пред Би Ти Ви министър Младен Маринов, който излезе и с версия, кой стои зад атаката.

„Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски”, обяви Маринов.

Кабинетът прати за ратификация в парламента договорите за F-16

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: „Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни”.

Хакерите съобщиха още вчера в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, че е  пробит един от сървърите на Министерството на финансите и така през него е източено съдържанието на над 110 бази данни.

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, разясни експертът Ясен Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори.

„Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.