МВР, ДАНС и прокуратурата ще се включат в издирването на причинителя за обгазяването на Перник. Това се разбра от лресконференция на министъра на екологията Нено Димов и кмета Вяра Церовска. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и общината не могат да установят източника на замърсяването. Екоминистърът спешно пристигна в града на миньора във вторник след протест на жителите на Перник срещу поредното обгазяване на града в понеделник вечер.

Това е поредното недоволство на хората срещу задушлива миризма, след тези на жители от Гълъбово и Димитровград. Там протестите бяха също заради нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3".

Обгазяването в Перник е от месеци при което над града се разнася задушлива и нетърпима миризма се случва вечер след 22 часа и според местните хора обгазяването идва от ТЕЦ "Република". От комините на ТЕЦ-а се вие кафяв пушек, а подозренията са, че в него нерегламентирано се гори биомаса.

Към момента ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. Искането за такова е подадено в началото на юни, а ден преди пожара на 62-ри километър на магистрала "Струма" край Дупница на 13 август, са подали допълнителна информация по искането си, според информация на сайта на екоинспекцията в Перник.

Все още не е приключила процедурата по оценка на въздействието на околната среда на това намерение. Искането на ТЕЦ-а е да гори биомаса, шисти и RDF гориво заедно с въглища. През ноември 2018 г. е правен експеримент под наблюдението на РИОСВ-Перник. Тогава е горян RDF отпадък. Това е твърдо гориво, получено от отпадъци, познато още като модифицирано гориво (Refuse Derived Fuel).

"С вас сме имали няколко срещи последните шест-седем месеца. Направили сме 16 проверки ,от които 10 внезапни, но не е установено нарушение", каза Нено Димов пред протестиращите. Той обеща внезапни проверки на всички индустриални обекти на територията на област Перник, за да се установи кой замърсява въздуха в града. Такива ще бъдат направени и в ТЕЦ"Република", за да се установи какво точно се гори, обеща Димов.

Според Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Перник от 1 януари до 1 септември не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид. Единствено е отчетено превишаване на нормите на фините прахови частици 20 пъти на полугодието при норма от 35 пъти годишно.

Внезапна проверка е правена и снощи в ТЕЦ "Република", съобщи кметът Вяра Церовска. Проверени са и обектите в района, но нарушителите отново не са установени, допълни тя. Миризма наистина имаше - остра, задушлива, с най-голям интензитет в района на Десето училище, каза кметът на Перник. "Това е цинизъм", заяви един от протестиращите.

Екоминистърът и кметът на Перник ще отправят искане до МВР, ДАНС, Прокуратурата, РИОСВ и РЗИ за провеждане на внезапни комплексни проверки на всички индустриални обекти в града. Двамата призоваха гражданите да имат свои представители в тях.

Министър Димов призна, че "има движение на отпадъци". Преди десетина дни той е изпратил писмо до агенция "Митници" и до полицията за засилване на контрола на границата за нерегламентиран внос на боклуци.

Паника в Сливен заради обгазяване! Според институциите - проблем нямаПроверяващите не са отчели изтичане на газ