Кошмарна находка на бял дроб, много тежка ситуация. Такава комшарна находка не съм виждал. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който тази сутрин е видял рентгенова снимка на белия дроб на починалата 66-годишна жена в "Пирогов", заразена с коронавирус. По думите му, пациентката, която е от брусарското село Василовци, но е била на гости на сина си в София, е била приета в болницата в крайно тежко състояние и веднага е била интубирана.

"Жената отговаря на профила на всички починали по света пациенти от коронавирус. Тя е с преживяна сърдечна операция, има сърдечно-съдови заболявания. Доста скорострелно се е развило заболяването. За съжаление в България се сблъскваме с най-тежки форми на болестта", обясни Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че състоянието на 74-годишния съпруг на починалата също не е добро. Мъжът, който също е настанен в "Пирогов" е с признаци на задълбочаваща се дихателна недостатъчност. Той обаче все още не е интубиран и диша самостоятелно.

По думите на проф. Мутафчийският мъжът страда от хронична обструктивна белодробна болест и е пациент поне 2 пъти годишно на някоя болница при изостряния на болестта му. Шефът на ВМА поясни, че синът заразеното с коронавирус семейство, който работи на жп гара Илиенци, е изследван в Националната лаборатория и пробата му е отрицателна. Контактните лица на двамата съпрузи са установени, те са подложени на карантина, но резултатите подлежат да излязат.

Отрицателни са седемте проби, които се чакаха, пет от тях са от старозагорската болница. Към днешна дата 40 проби са заложени в лабораторията на ВМА, една е положителна, две са съмнителни и подлежат на потвърждаване, а останалите са отрицателни. В националната референтна лаборатория са заложени 54 проби. Във Варна пробите са 18, резултати се чакат към 20.00 часа. В Стара Загора пробите са 24 и всички са отрицателни.

Коронавирусът взе първата си жертва в България66-годишната жена, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа