Мощна гръмотевична буря се изви над районите на София и Пловдив. Любители фотографи, събудени от гръмотевиците, решиха да запечатат бурята в снимки, които публикуваха в социалните мрежи. 

Репортерът на Нова Лора Инджова също е уловила бурята от жилището си в София. Под снимките пише: 

“1:25 след полунощ. Будя се. Чувам капките на дъжда. И гръмотевиците през отворения прозорец. Сещам се, че прането е на терасата. Ставам. Започва страшна мъка с прибирането на сушилката през малката вратичка на балкона. Бързам. За да не ме удари гръм. В този момент виждам две, за секунда, една след друга, светкавици. Зарязвам сушилката и инстинктивно хуквам. Взимам фотоапарата. 1:43ч. все още щракам с надежда да уловя още по-красиво небе.

Изводът от тази нощ: тъжно ми е. Явно съм пораснала. Като малка мразех гръмотевичното небе. Ужасявах се от светкавиците. Знаех, че след тях винаги идва страшен тътен. И бързах да се скрия при мама и тати в спалнята. А сега... Сега ли...вися по балкона, за да снимам бурята...Живот!”

Вече ви предупредихме да не се оплаквате от жегата и да се радвате на хубавото време, защото... то свършва. През нощта започна да нахлува студен атмосферен фронт, който ще премине над страната. Очакват се интензивни краткотрайни валежи с мощни гръмотевични бури в Западна България и по-конкретно в планинските райони и крайния Северозапад. Температурите ще паднат и ако в неделя дневните максимални стойности бяха между 33 и 36 градуса, то в понеделник те ще са между 26 и 30.

В първия ден на новата седмица времето ще е динамично и неустойчиво. На много места в западните и централните райони се очакват краткотрайни, но на места интензивни превалявания с гръмотевици. Има условия за локални бури с градушки и силни пориви на вятъра. В някои райони на Централна България - в Дунавската равнина, Предбалкана и Стара планина ще паднат около и над 30 литра на квадратен метър дъжд за денонощието. За 19 области на страната е в сила жълт код за опасно време.

Заради обилните дъждове има опасност от поройни наводнения. Ниво “Тревога" в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България - река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Изток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).