Над 52 000 зрелостници ще се явят днес на матура. Изпитът започна точно в 8 часа, а в 5:30 беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците.

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13. Изпит по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че "в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси". Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

"В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият - е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но зад компютърно генериран модел - под номер 13.

Изпитът започна в 8 часа и ще продължи 4 часа.

Обратното броене започва: 52 600 зрелостници на матура по литератураМОН е назначило 10500 квестора да ги контролира. Резултатите ще са ясни до 13 юни