Млади лекари отново се събират на протест утре от 11,30 часа пред министерството на здравеопазването.

Те отново ще изразят несъгласието си със спорната Наредба номер 1, изготвена от ведомството на Кирил Ананиев, която е за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

 Документът съдържа клаузи, които според младите медици ги лишават от правото им на избор. 

Най-скандалното изискване е, че ако не работят три години в болницата, в която специализират на държавна издръжка, ще трябва да върнат заплатите си, защото те са субсидия.

  „Специализантът не е просто обучаващ се, а работещ по трудов договор. Всеки от нас носи съдебна отговорност за действията си. Затова не бива да ни третират само като обучаващи се”, поясни д-р Александра Вълчева,  специализант по анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”, която е сред организаторите на протеста.

 „Нашият протест номер 2 е срещу безобразията и недоразуменията в Наредба 1, които засягат младите лекари, като той е съвместен с този на колегите медицински специалисти – сестри и фелдшери. Ние сме там в тяхна подкрепа, както те дойдоха в наша подкрепа, защото всички имаме проблеми, а сам за себе си никой не би се справил”, заяви Петко Гинев, който е част от спонтанно сформиралото се сдружение, „Служители в системата на здравеопазването - предложения/идеи за промяна“.

Млади лекари: Министър Ананиев, вие кога ще си върнете заплатата?Медици протестират срещу 3-годишното закрепостяване към болницата, в която специализират