От вчера вечерта, когато бе въведено задължително носене на маски, до днес, когато преди минути заповедта бе отменена, няма нито една глоба за излизане на улицата или в магазина без маска. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Има 402 издадени акта за нарушаване на други забрани свързани с мерките срещу коронавируса. Административните нарушения са във връзка със забрана на паркове градини и събиране на повече от двама.  

"Около 400 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на карантината. Знаете, че успяхме да изградим единна информационна система между РЗИ и МВР. Всеки един полицай в реално време може да разбере по егн дали трябва да бъде под карантина. Спазването на карантината и контрола ѝ е една от най-спешните, защото носи висока ефективност. Всички карантинирани, трябва да си останат по домовете", поясни Маринов. 

Той посочи, че се обмисля понижаване на глобите за някои от административните нарушения на мерките по време на извънредното положение, но не и за нарушаване на карантина, което се води престъпление по Наказателния кодекс.

Маринов коментира и въпроса с цените на маските и износа на забранени предпазни стоки.

"Напоследък нямаме случаи на опит за износ на предпазни средства, но и повечето КПП-та функционират при строг контрол. По отношение ма маските, за съжаление, няма как да регулираме цените в условията на пазарна икономика", посочи Маринов. 

Той допълни, че дори страни като САЩ излизат на пазара, за да търсят предпазни средства и въпреки че те се ориентират към страни като Китай и други големи производители, това неминуемо вдига цените.

В момента съм оторизиран да влизам в преки договорни отношения с производителите, посочи министър Ананиев, като комоментира, че това намалява разходите за страната.