Арестуваната в понеделник шефка на митническото бюро в Севлиево Йорданка Костадинова е прибрала общо 24 000 лева "такса спокойствие" от местна фирма, става ясно от съобщение на прокуратата. Рекетът е продължил точно 10 години -от юли 2009 до юли 2019 г. Тарифата на Костадинова е била твърда: 200 лева всеки месец. Парите са давани от управителя на фирмата, а в замяна митничарката е предупреждавала за предстоящи проверки.  

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Йорданка Костадинова, но заради влошеното й здраве

наблюдаващият прокурор й е определил мярка за неотклонение "парична гаранция". Митничарката е на свобода срещу 100 000 лева. 

Продължава събирането на доказателства за евентуално извършени от нея престъпления по служба. В хода на разследването е възможно да й бъдат предявени нови обвинения. Събират се и доказателства за извършени престъпления и от други лица. Заедно с Костадинова вчера бяха задържани нейният син Ивайло и местен бизнесмен, който въртял контрабанда на цигари под закрилата на митничарката.

Вече стана ясно, че тя е звъняла на свои колеги, за да урежда фиктивен износ на фирмата на сина й.

Митничарката от Севлиево уреждала сина си с фиктивен износЙорданка Костадинова помагала и на местен бос да върти контрабанда с цигари