Просветното министерство е потърсило съдействие от МВР, за да се открие кой пуска слуховете за отнемане на деца направо от класните стаи.   Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев след като масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Ямбол и Карнобат.  Две сливенски училища, в които учат  децата от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. 

Родителите се втурнаха в училищния двор и на пожар отведоха децата си от класните стаи, заради плъзналата мълва, че служители на  държавната агенция за закрила на детето отвеждат ученици, които не се припознати от бащите си. Такива са голяма част от ромските малчугани, за да могат техните майки да взимат по-големи помощи като самотни родители.

"Имаше напрежение в началото на учебната година, включително и отказ на част от родителите да изпращат децата си в училище. Разбирам, че се спекулира със страхове, включително и в кварталите с концентрация на ромско население. Разпространяват се заплахи, включително и внушения, че не трябва да пускат децата си, че трябва да ги вземат от училище. Дори днес, в Сливен, разбрах, че и тук е имало подобен случай. 

Миналата седмица имаше в София. Очевидно ставаше дума за добре организирани групи. Но по-късно ще имаме информация“, заяви министър Красимир Вълчев по повод създалата се паника сред ромски родители заради слухове, че децата им ще бъдат отнети и затова трябва да ги вземат от училищата и детските градини.

„Учителите реагират на тези слухове. Те са тези, които трябва да успокоят родителите, те и училищата са в ежедневна комуникация с тях и обясняват, че няма такава заплаха“, допълни още той. „Много е важно полицията да разбере откъде идва това. Мен лично, предполагам и голям процент от българите, ни е страх, че голям процент от децата не ходят на училище или, ако ходят, не е постоянно. 

Не са ефективно интегрирани, не знаят добре български език, нямат необходимия набор от знания и умения, които да им позволят ефективна интеграция в обществото, на пазара на труда. Това ми е притеснението. Моето усещане е, че някой се опитва да подмени приоритетността на проблемите, които имаме“, коментира още Красимир Вълчев.

 Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца, съобщиха от ведомството на министър Вълчев.
 
МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.

МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища, съобщават още от просветното министерство.

Роми опразниха няколко училища заради слух за отнемане на децаРодителите масово се втурнали да спасяват учениците