Просветният министър Красимир Вълчев и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се кандидатира за нов мандат, се появиха заедно за първия учебен ден в в Първа Английска гимназия и 112 основно училище „Стоян Заимов"- 

"Днес е може би най-празничния ден. Днес е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещет. Защо? Защото ние вярваме в образованието, вярваме, че чрез него можем да живеем по-добре”, заяви в речта си министър Вълчев. Той отбеляза, че днес има много неща, които сигурно ни разделят, но това, което ни обединява е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си.

Фандъкова посочи, че днес в столицата тръгват на училище около 12 000 първокласници. “Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час”, каза кметът обръщайки се към учениците.

Премиерът Бойко Борисов честити новата учебна година на всички ученици в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

"Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни. Пожелавам на всички успешна учебна година", написа още Борисов.

Президентът Румен Радев беше гост на столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ на улица "Пиротска".  "Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности", заяви държавният глава. Той благодари за поканата и възможността да сподели вълнението от съкровения ден. 

„Това е денят, в който нашите деца отново прекрачват прага на училището за да поемат по светлия път на знанието. Поколение след поколение жадният за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца. Знам, че най-вълнуващ е денят за всички първокласници, а той е и не по-малко вълнуващ за техните родители“, каза още той.

Румен Радея добави, че ако искаме училищата ни да бъдат конкурентоспособни в условията на новия свят, те трябва да бъдат подкрепяни както от институциите, така и от цялото общество.

„Училищата трябва да имат прогресивни учебни планове и програми, както и модерна образователна инфраструктура, да пазят и развиват своите традиции, да имат ерудиран и вдъхновен преподавателски състав и да се ползват с подкрепата на родителите“, добави той.