Българите вече харчат повече пари за култура и свободното време. Това сочи проучване на Евростат за разходите на домакинствата в страните от ЕС. Около 8% от общите разходи на българина са отишли за културни развлечения през 2017 г., което е с около половин процент повече, сравнено с данните от 2007 г.


Тогава 282 лв. е бил средният разход на домакинство у нас за отдих, култура и развлечения. А през 2017 г. той се е увеличил на 528 лв. по данни на НСИ. От анализа става ясно и че близо 4 милиона българи са посетили различни културни събития и почти толкова културни забележителности в страната. Около 4 милиона са и българите, които четат вестници, като от тях 42% - почти всеки ден.

Близо 2 милиона българи са посветили свободното си време в четене на книги, показва още статистиката. Според нея през 2017 г. един милион са прочели от 1 до 5 книги, а около 30 на сто - 10 книги. Повече от 10 книги са прочели едва 20% от сънародниците ни.

Ако погледнем към Европа, най-много средства за отдих и култура в ЕС отделят от общите си разходи жителите на Дания - 11.5 на сто и Швеция - 11%, както и Финландия, Холандия и Австрия - с по 10 на сто. А най-малко пари за култура харчат в Гърция - едва 4.6 на сто. Малко над тях са в Румъния - с 5.8 на сто и в Кипър - с 6%, твърдят от Евростат.