Зоната със заведения върху новия площад „Централен” няма да бъде от северната страна на Форума, научи TrafficNews.bg. Първоначалната идея срещу разкопките на Одеона да бъдат изградени кафета, от които да се виждат разкопките е пропаднала. Причината е връзката с ВиК и другата част от подземната инфраструктура, която е върху подлеза на „Гладстон”.

Все пак от градските власти са намерили решение – заведенията ще бъдат от западната страна на подлеза. Доскоро там имаше огромни саксии с цветя, както и бяха позиционирани различни детски атракции. В момента цялото пространство е освободено, което позволява там да се изградят заведения – кафета и летни барове.

Площад „Централен“ трябва да бъде завършен до 6 септември, когато е празникът на града. В момента по него тече офанзива, която трябва да приключи до 2 месеца.

По време на една от инспекциите стана ясно, че желанието на Общината, проектантите и изпълнителите е било цялото това пространство да се преобразува от място за преминаване в такова, в което кипи живот и събития. Така всички фестивали и събития, които в момента са позиционирани по различни места по Главната на Пловдив ще бъдат преместени на новия площад.

В същото време пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до уникалното наследство на Пловдив в зоните за археология, които на практика ще бъдат музеи на открито. Ще има и редица зони за отдих. Самите материали са подбрани така, че да бъдат изключително устойчиви и следващите 50 години няма нужда да бъдат подменяни. Също така ще бъдат разчертани и всички древни обекти от Форума, като улици, магазини и други. С водните площи, които ще бъдат позиционирани от западната страна, ще има естествен преход от площада към „Цар-Симеоновата градина“. Безспорно най-забележителното нещо ще бъде експозицията на западните пропилеи, които са били входа към центъра на древния Пловдив.