Протестите на медицинските сестри в цялата страна продължават седми месец. Здравните работници настояват за край на робския труд и достойно заплащане. 

Подписка в защита на техните искания е организирана в центъра на София, като сред инициаторите е уволнената от "Токуда" медсестра Мая Илиева. Върху палатка са сложени плакати с  надписи "Здравето не е стока", "Въвеждане на електронна здравна карта веднага", "Достойни заплати за висококвалифициран труд" и други лозунги от протестите на медсестри. Маршове и песни ехтят през цялото време и привличат вниманието на минувачите. 

"Много граждани се подписаха, че ни подкрепят. Вече имаме събрани хиляди подписи, партиите също ни обърнаха внимание. ДПС бяха първите, които ни потърсиха и обещаха подкрепа.  БСП, Обединени патриоти и Воля също го направиха, само от ГЕРБ не са ни потърсили досега", обясниха пред TrafficNews Мая Илиева.

В сряда стана ясно, че всички нейни колежки от Централната реанимация на болница "Токуда", заедно със старшата сестра, са подали колективна оставка. Те се оплакват от пренатоварване, като споделят, че трябва да работят на длъжност и половина. Въпреки по-високото заплащане в "Токуда", сегашното им възнаграждение не се равнява на две минимални заплати. Затова според медиците не е редно те да извършват няколко длъжности.

"В "Токуда" сестрите напускат заради пренатоварване. Там те се използват като роби, защото и аз съм работила там и знам за какво става въпрос. Работят по три на смяна с много и тежко болни пациенти - всички са на апаратна вентилация. Извършват се и хирургични манипулации, за което ръководството на болницата категорично отрича, но то е факт, заради изнасянето на който и мен ме махнаха. Една и съща сестра работи на длъжност и половина, за да може да се направи графика. И там основните заплати не достигат две минимални", заяви Илиева.

Според нея от ръководството на болницата спешно водят преговори с медсестрите, за да потушат бунта.  

Колективна оставка са подали също сестрите и лекарите от детското отделение на болницата в Карлово. Те не са получавали обещаното увеличение на възнагражденията си. 

"Вече седми месец не стихват протестите на медицински сестри в цялата страна. Всички те, независимо от тяхната масовост, настояват за достойно заплащане за положен висококвалифициран труд, за кариерно развитие, за професионална удовлетвореност и уважение. Чувството за несправедливост, безперспективност и непосилна  умора е завладяло съсловието ни", заявиха от Българската асоциациа на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

От Асоциацията изтъкват, че именно ниските заплати и липсата на контрол при разпределението на средствата за здравеопазване са основните причини за недостиг на здравни специалисти. Според БАПЗГ по този начин се унищожава цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира.

Сестри, лаборанти, акушерки и фелдшери от цялата страна искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд. След поредица от протести през месец април правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но недоволството на медицинските сестри не стихна. Според здравните работници увеличението на възнагражденията им е било символично.

Здравният министър Кирил Ананиев е поканил на среща директорите на двете болници, където медицински сестри подадоха колективни оставки. Това стана ясно от негово изявление по време на откриване на нова NAT-технология за изследване на кръвна в Националния кръвен център. Ананиев обясни, че още не знае колко точно са напусналите медсестри от "Токуда" и Ммногопрофилната болница "Д-р Киро Попов" в Карлово.

Той допълни, че в МЗ все още не са дадени отчетите за изпълнението на бюджета за септември, за да се знае какви пари са заделили лечебните заведения за заплати на медсестрите.

Медсестри на протест пред парламента, полицаи ги подкрепятСпециалистите искат законови промени за достойно заплащане на труда им

Медсестрите от реанимацията в "Токуда" подадоха колективна оставкаОплакват се от пренатоварване и работа на длъжност и половина